Poate marijuana să provoace disfuncție erectilă?

Ca urmare a numărului mare de campanii legate de canabis, în prezent, canabisul este legal în 37 de state, în Columbia sau Olanda, de exemplu, cu un total de 19 țări care permit utilizarea marijuanei în scop recreativ. Marijuana, fie că este folosită în scopuri medicale sau recreative, este extrem de răspândită în societatea noastră. În 2018, mai mult de 11 milioane de persoane au consumat marijuana în Statele Unite, potrivit datelor Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA). În Statele Unite, marijuana este adesea utilizată în cadru medical pentru a ameliora durerea. Surse demne de încredere, precum Harvard Medical School, raportează, că, deși marijuana nu este suficient de puternică pentru a ameliora durerea severă, ea este destul de eficace ca tratament pentru durerea cronică ce afectează milioane de oameni în fiecare an. La fel ca majoritatea drogurilor recreaționale, marijuana are efecte pozitive și potențiale efecte secundare. Efectele directe ale marijuanei includ ameliorarea durerii, modificarea funcționării senzoriale, modificări ale dispoziției și un anumit grad de afectare a gândirii și funcționării. Cele mai multe dintre acestea sunt rezultatul a delta-9-tetrahidrocanabinol (THC), care este cea mai importantă substanță chimică activă din marijuana. Marijuana este, de asemenea, asociată cu unele efecte secundare sexuale, inclusiv un risc crescut de disfuncție erectilă. Cu toate acestea, cercetările științifice din spatele acestei conexiuni sunt mixte, unele studii sugerând că marijuana reduce performanța sexuală, iar altele susțin contrariul. Dacă folosiți în mod regulat marijuana, fie ca formă de medicament, fie în scop recreativ, este important să înțelegeți cum vă poate afecta performanța sexuală. Mai jos, vom explora mai în detaliu legătura potențială dintre marijuana și disfuncția erectilă, precum și alte efecte ale marijuanei asupra apetitului dvs. sexual și a comportamentului sexual în general.

Efectele secundare ale fumatului de marijuana

Înainte de a intra în detaliile relației dintre marijuana și sex, este important să trecem rapid în revistă elementele de bază ale modului în care marijuana vă afectează cu adevărat corpul. Cele mai multe dintre efectele psihoactive ale marijuanei, adică efectele care schimbă modul în care funcționează creierul, sunt cauzate de o substanță chimică numită tetrahidrocanabinol sau THC. Atunci când consumați marijuana, THC ajunge prin sânge până la creier, unde acționează asupra unor receptori specifici. Acești receptori afectează mai multe aspecte ale gândurilor și ale dispoziției dumneavoastră, provocând efectul de „high” care este asociat cu consumul de marijuana. Timpul necesar pentru ca THC să vă afecteze starea de spirit variază în funcție de modul în care consumați marijuana. Atunci când consumați marijuana direct prin ingerare, poate dura între 30 și 60 de minute, dar atunci când se fumează are un efect aproape imediat.

Efectele comune ale consumului de marijuana:

  • Orientare alterată în timp
  • Modificarea simțurilor (de exemplu, capacitatea de a vedea culorile în mod diferit)
  • Afectarea memoriei, a mișcării și a gândirii
  • Modificări ale dispoziției și sentimentelor dumneavoastră

Atunci când este consumat în doze mari, marijuana poate contribui, de asemenea, la halucinații, iluzii și psihoze. Deși marijuana provoacă efecte vizibile doar pe termen scurt, aceasta poate avea și efecte pe termen lung asupra anumitor părți ale corpului dumneavoastră. Cercetările sugerează că consumul de marijuana pe termen lung este asociat cu o scădere a capacității de a gândi, de a vă forma amintiri și de a învăța noi funcții. Marijuana poate afecta, de asemenea, modul în care creierul dumneavoastră face conexiuni. Pe lângă faptul că vă afectează creierul, marijuana vă poate afecta și corpul. Consumul de marijuana poate provoca iritații la nivelul plămânilor dumneavoastră, ceea ce poate duce la probleme de respirație. De asemenea, poate contribui la un ritm cardiac ridicat, care poate persista timp de câteva ore după ce fumați. Alte probleme fizice asociate cu consumul de marijuana includ greața, vărsăturile, iar femeile prezintă un risc mai mare de probleme asociate cu dezvoltarea copilului în timpul și după aceea.

Marijuana și sexul: Fapte

Deci, ce legătură au aceste efecte cu marijuana și sexul? Fumatul poate provoca disfuncții erectile? Ca și în cazul multor alte lucruri legate de consumul de marijuana, abia acum se stabilește dacă frecvența consumului de marijuana este legată de problemele sexuale. Mulți consumatori de marijuana raportează că după ce fumează marijuana sau consumă alimente cu marijuana se simt mai interesați de sex. De asemenea, unii raportează că se bucură mai mult de experiențele sexuale atunci când sunt drogați. Alții, însă, raportează după ce au fumat marijuana probleme de performanță sexuală, inclusiv incapacitatea de a avea o erecție tare. Este important să rețineți că majoritatea afirmațiilor despre sex sau marijuana pe care le auziți sau le citiți online sunt neoficiale. Cu toate acestea, de-a lungul deceniilor, mai mulți cercetători au investigat potențialele efecte ale marijuanei asupra sexului, inclusiv o posibilă legătură între marijuana și funcția erectilă. În general, rezultatele cercetărilor privind marijuana și sexul sunt mixte. De exemplu, un studiu publicat în 2017 în Journal of Sexual Medicine a constatat că marijuana poate fi corelată cu creșterea dorinței sexuale. Studiul, care a folosit date de sondaj de la mai mult de 50.000 de bărbați și femei, a constatat că consumul de marijuana a fost „asociat în mod independent cu creșterea frecvenței întâlnirilor sexuale“. De asemenea, studiul a menționat că utilizarea marijuanei nu pare să afecteze funcția sexuală la bărbații și femeile participante la studiu. Cercetătorii au concluzionat că, deși rezultatele au fost liniștitoare, efectele marijuanei asupra funcției sexuale „necesită și alte studii“. Alte cercetări au constatat că consumul de marijuana poate face sexul mai plăcut pentru femei. Într-un studiu din 2019 publicat în Sexual Medicine, cercetătorii au descoperit că femeile care au raportat că au folosit marijuana înainte de sex au înregistrat o creștere a dorinței sexuale, un orgasm îmbunătățit și mai puține dureri.

Poate „iarba” să provoace disfuncție erectilă?

Cu toate acestea, nu toate dovezile științifice privind marijuana și sexul sunt pozitive. Deși legătura potențială dintre consumul de marijuana și disfuncția erectilă nu este pe deplin clară, unele cercetări sugerează că marijuana poate avea un efect negativ asupra părților din organism responsabile de erecție. Înainte de a trece la detalii, să explicăm pe scurt cum funcționează o erecție. O erecție sănătoasă are legătură în mare parte cu fluxul sanguin. Când vă simțiți excitat, sângele curge în penis, ceea ce face ca țesutul erectil să se extindă și să devină mai ferm. Atunci când ajungeți la orgasm și ejaculați, același proces se produce în sens invers, ceea ce face să vă pierdeți erecția și să intrați în perioada refractară. Mai multe studii au constatat că consumul de marijuana poate afecta sistemul cardiovascular, o problemă care poate afecta fluxul sanguin către penis și funcția erectilă. Marijuana conține multe dintre aceleași substanțe care se găsesc și în tutunul care poate pătrunde în organism atunci când fumați. Multe dintre aceste substanțe vă pot afecta inima și plămânii pe termen lung, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate cardiovasculară. Pe termen scurt, marijuana poate provoca, de asemenea, o creștere a tensiunii arteriale. Tensiunea arterială ridicată este asociată cu disfuncția erectilă, ceea ce înseamnă că este posibil să vă fie mai greu să obțineți o erecție după ce ați fumat marijuana. Alte cercetări au găsit o legătură directă între consumul de marijuana și problemele funcției sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă. De exemplu, într-o revizuire a datelor dintr-un studiu din 2011, cercetătorii au raportat că marijuana poate stimula anumiți receptori din țesutul penisului, contribuind potențial la disfuncția erectilă în timp ce substanțele chimice din marijuana sunt încă active în organism. Un alt studiu, publicat în 2010, a găsit o legătură între consumul de marijuana și dificultatea de a atinge orgasmul la bărbați. Interesant este că consumul de marijuana a fost, de asemenea, asociat cu rate crescute de ejaculare prematură la bărbații participanți la studiu.

Cum afectează marijuana sexul?

Cercetările privind celelalte efecte sexuale ale marijuanei sunt limitate în acest moment, ceea ce înseamnă că nu avem încă prea multe date despre cum afectează marijuana alte aspecte ale sexului. Un studiu publicat în Journal of Sexual Medicine, care a folosit date de la mai mult de 200 de participanți la un chestionar online, sugerează că majoritatea persoanelor care folosesc marijuana înainte de sex au rezultate pozitive sau neutre. Conform studiului, 38% dintre respondenți au spus că sexul a fost mai plăcut după ce au consumat marijuana, în timp ce doar 4,7% au spus că a fost mai rău. Participanții au declarat că s-au simțit mai sensibili la atingere, au avut orgasme mai puternice și au fost mai interesați de sex după ce au consumat marijuana. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că unii participanți au raportat probleme cu performanța sexuală, inclusiv dificultăți în atingerea orgasmului sub influența marijuanei.

Tratamentul disfuncției erectile și marijuana

În prezent, cel mai eficient mod de a trata disfuncția erectilă este, de exemplu, cu Sildenafil (componenta activă a Viagrei), Tadalafil (Cialis) sau Vardenafil (Levitra). Aceste medicamente acționează prin creșterea fluxului de sânge către penis, facilitând obținerea unei erecții dure și menținerea acesteia atunci când sunteți excitat sexual. Puteți alege dintre mai multe produse din gama noastră de produse pentru tratamentul disfuncției erectile. Medicamentele pentru disfuncția erectilă sunt sigure și eficiente pentru majoritatea bărbaților. Cu toate acestea, la fel ca și alte medicamente, acestea pot provoca interacțiuni medicamentoase atunci când sunt luate împreună cu alte medicamente, droguri recreaționale și alte substanțe. Deoarece marijuana este încă un medicament neaprobat, cercetările privind potențialele sale interacțiuni cu Sildenafilul și alte medicamente pentru disfuncție erectilă sunt în prezent limitate. Există rapoarte izolate de interacțiune a marijuanei cu Sildenafilul. De exemplu, un raport din 2006 a afirmat că marijuana poate inhiba izoenzima 3A4 a citocromului P450, care este implicată în metabolismul Sildenafilului. Acest efect asupra citocromului P450 3A4 ar putea crește efectele Sildenafilului asupra sistemului cardiovascular și ar putea contribui la un risc crescut de reacții adverse atunci când cele două substanțe sunt administrate împreună.

Marijuana și alte medicamente

Marijuana poate provoca, de asemenea, interacțiuni atunci când este utilizată cu alte medicamente, inclusiv cu mai multe medicamente obișnuite eliberate fără prescripție medicală, dar și cu prescripție medicală. Deoarece marijuana afectează mai multe enzime, aceasta poate afecta potențial o gamă largă de medicamente comune, inclusiv medicamente utilizate pentru tratarea tulburărilor psihiatrice, cum ar fi schizofrenia, anxietatea și depresia. De asemenea, poate interacționa cu medicamentele prescrise pentru a trata anumite alergii, probleme de sănătate cardiovasculare, infecții virale și alte probleme.

Concluzie: marijuana și viața sexuală

Provoacă „iarba” disfuncții erectile? Nivelurile ridicate pot afecta erecția și funcția sexuală? În prezent, nu avem toate răspunsurile cu privire la impactul marijuanei asupra sănătății sexuale, dar aflăm rapid din ce în ce mai multe informații. Atât marijuana medicală, cât și cea recreativă este legală de puțin timp și doar în câteva state. Din acest motiv, cercetările privind efectele marijuanei asupra performanței sexuale a bărbaților sunt foarte limitate, fiind disponibile doar câteva studii mari din care să se poată extrage date. În prezent, unele studii sugerează că marijuana poate avea un efect pozitiv asupra plăcerii sexuale, în timp ce altele sugerează că este asociată cu disfuncția erectilă și alte probleme de sănătate sexuală. În general, în prezent, nu există suficiente dovezi științifice bune pentru a oferi o concluzie fermă și definitivă cu privire la faptul dacă marijuana este bună sau rea pentru viața sexuală. Dacă vă confruntați cu disfuncție erectilă după ce ați consumat marijuana, este posibil să vă puteți îmbunătăți funcția sexuală prin reducerea consumului de marijuana înainte de sex, prin luarea unei pauze de la marijuana sau prin alte schimbări în obiceiurile și stilul de viață zilnic. Sunteți interesat să aflați mai multe despre disfuncția erectilă? Ghidul nostru de opțiuni de tratament pentru disfuncția erectilă analizează mai detaliat modul în care vă puteți îmbunătăți erecția, pentru un sex mai satisfăcător și mai plăcut.