Niveluri normale de testosteron pentru bărbați

Pentru bărbați, testosteronul este un hormon necesar pentru a se menține în formă fizică, a-și menține apetitul sexual și a-și asigura o calitate ridicată a vieții. Testosteronul este un tip de androgen sau hormon sexual masculin. Este principalul hormon sexual care se găsește în corpul masculin și joacă un rol esențial în controlul trăsăturilor fizice masculine, precum și în anumite aspecte ale dorinței sexuale și ale performanței sexuale. Pentru bărbați, intervalul normal al testosteronului este între 300 și 1.000 nanograme pe decilitru (ng/dl) de sânge sau între 10 și 35 nanomoli pe litru (nmol/l). Dacă nivelurile de testosteron sunt sub acest interval, este posibil să suferiți de testosteron scăzut. Dacă nivelurile dumneavoastră sunt peste acest interval, poate fi semnalul unei probleme de sănătate care face ca organismul dumneavoastră să producă cantități excesive de testosteron. Este normal ca nivelurile de testosteron să fluctueze de-a lungul vieții. Factori precum îmbătrânirea sau stilul de viață, obiceiurile și starea generală de sănătate pot face ca producția de testosteron să crească sau să scadă în anumite perioade. Mai jos, vă oferim mai multe informații despre nivelurile normale de testosteron la bărbați, precum și despre simptomele și cauzele testosteronului scăzut. Vom explica, de asemenea, cum vă puteți verifica nivelul de testosteron, precum și ce puteți face pentru a crește producția de testosteron în cazul în care acesta este deficitar.

Niveluri normale de testosteron la bărbați

Deoarece fiecare persoană este diferită, nu există un nivel exact „normal” de testosteron pentru bărbați. În schimb, nivelurile normale de testosteron pentru bărbați există într-un anumit interval. Majoritatea laboratoarelor vor considera că nivelul testosteronului dumneavoastră este normal dacă este cuprins între 300 și 1.000 nanograme pe decilitru de sânge (ng/dl). Unele laboratoare folosesc nanomoli în loc de nanograme pentru a măsura nivelul de testosteron. În acest caz, intervalul normal este între 10 și 35 nanomoli pe litru (nmol/l). Este de remarcat faptul că aceste intervale pot varia de la un laborator la altul.

Cum poate fi verificat nivelul de testosteron?

Verificarea nivelului de testosteron este un proces simplu. Puteți verifica nivelul de testosteron cu ajutorul unui test de sânge numit testul nivelului de testosteron. În timpul acestui test, un profesionist din domeniul sănătății va folosi un ac mic pentru a lua o probă de sânge dintr-o venă din brațul dumneavoastră. Procesul este rapid și ușor, deși este posibil să simțiți o ușoară senzație de ciupitură în timp ce acul este introdus și retras. Sângele dumneavoastră va fi analizat în laborator. Apoi vi se vor da informații despre nivelul de testosteron. Este important să înțelegeți că pot exista mai multe simptome ale testosteronului scăzut care sunt fizice și nefizice, iar cel mai bun mod de a începe acest proces este să discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale. Cel mai bun mod de a vă testa nivelul de testosteron este prin intermediul furnizorului dumneavoastră de servicii medicale sau prin contactarea unui centru de testare de laborator din zona dumneavoastră.

Simptomele și cauzele testosteronului scăzut

Nivelurile scăzute de testosteron sunt adesea denumite testosteron scăzut, deficit de androgeni, sindrom de deficit de testosteron (TD) sau hipogonadism. Testosteronul scăzut poate provoca o varietate de simptome și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții dumneavoastră ca bărbat. Nivelurile de testosteron sub 300 de nanograme pe decilitru (ng/dl) sunt în general considerate a fi testosteron scăzut. Dacă aveți un nivel scăzut de testosteron, este posibil să nu observați niciun simptom.

Unii bărbați cu nivelul de testosteron scăzut se confruntă cu:

 • Scăderea dorinței sexuale
 • Dificultăți de a adormi, inclusiv insomnie
 • Probleme erectile, inclusiv disfuncție erectilă
 • Scăderea forței și a masei musculare
 • Acumularea de grăsime corporală
 • Depresie și dificultăți de concentrare
 • Reducerea densității și rezistenței osoase
 • Număr scăzut de spermatozoizi

Dacă ați observat oricare dintre aceste simptome și credeți că testosteronul scăzut poate fi cauza, vă recomandăm să discutați cu furnizorul dvs. de servicii medicale despre posibilitatea de a efectua o testare a nivelului de testosteron.

Cauzele testosteronului scăzut

O serie de factori pot contribui la niveluri de testosteron mai mici decât cele normale. Un factor comun este îmbătrânirea. Începând din jurul vârstei de 30 sau 40 de ani, este destul de frecvent ca nivelul de testosteron să scadă încet în timp.

Alți factori care pot cauza niveluri scăzute de testosteron:

 • Obezitatea sau supraponderalitatea
 • Funcția tiroidiană scăzută (hipotiroidismul)
 • Consumul de droguri sau alcool
 • Defectele congenitale care afectează sistemul reproducător
 • Luarea anumitor medicamente, cum ar fi medicamentele pentru chimioterapie
 • Unele proceduri chirurgicale, cum ar fi anumite tipuri de operații pe creier
 • Leziuni ale testiculelor sau boli cum ar fi cancerul testicular
 • Consumul de medicamente care îmbunătățesc performanța, cum ar fi steroizii anabolizanți
 • Multe boli și tulburări, inclusiv hemocromatoza, diabetul necontrolat, insuficiența renală, apneea obstructivă a somnului și altele

Testosteronul scăzut este tratabil. Mai jos în articol vă oferim mai multe informații despre opțiunile pe care le aveți dacă nivelul de testosteron este scăzut, inclusiv modificări ale stilului de viață și medicamente pentru a vă ajuta cu această problemă.

Cum poate fi crescut nivelul de testosteron

Există mai multe modalități de a crește nivelul de testosteron. Dacă aveți un nivel ușor scăzut de testosteron, este posibil să vă puteți aduce nivelurile în limitele normale prin schimbarea stilului de viață, a dietei și a obiceiurilor. Dacă aveți niveluri foarte scăzute de testosteron sau dacă modificările stilului de viață nu sunt eficiente, este posibil să fie nevoie să luați medicamente pentru a crește nivelul de testosteron.

Modificări și adaptări ale stilului de viață

Dacă nivelul de testosteron se află la limita inferioară a intervalului normal, dar nu este suficient de scăzut pentru a fi considerat testosteron scăzut din punct de vedere clinic, este posibil să obțineți creșterea nivelului de testosteron prin anumite modificări ale obiceiurilor și stilului de viață precum:

 • Îmbunătățirea obiceiurilor legate de somn. Nivelul de testosteron crește când dormiți și scade când sunteți treaz, așa că obiceiurile sănătoase de somn sunt importante pentru menținerea unui nivel normal de testosteron. Încercați să respectați sau să depășiți recomandarea CDC de cel puțin șapte ore de somn pe noapte.
 • Faceți mai multe exerciții fizice. Dacă aveți un stil de viață sedentar, mai multe exerciții fizice pot ajuta la creșterea producției de testosteron. Cercetările au constatat că activitatea fizică este asociată cu niveluri mai ridicate de testosteron și alți hormoni importanți.
 • Scăderea stresului. Cercetările arată că nivelurile ridicate de cortizol, un hormon pe care corpul dumneavoastră îl produce ca parte a răspunsului la stres, sunt asociate cu reducerea nivelului de testosteron. În primul rând, încercați să vă reduceți stresul la minimum, fie prin exerciții de relaxare, fie prin schimbarea aspectelor din viața dumneavoastră care vă fac să vă simțiți stresat.
 • Dacă sunteți supraponderal sau obez, încercați să slăbiți. Obezitatea este strâns legată de un nivel scăzut de testosteron la bărbați, un studiu publicat în 2014 constatând că bărbații obezi au niveluri de testosteron cu 40 până la 50 la sută mai mici decât bărbații cu un IMC normal. Dacă sunteți supraponderal și aveți niveluri de testosteron mai mici decât cele normale, încercați să vă reduceți greutatea.

Folosiți vitamine și suplimente pentru a crește testosteronul. Unele suplimente, cum ar fi zincul, magneziul și vitamina D pot contribui la creșterea nivelului de testosteron, dacă aveți deficiențe în acest sens.

Terapia de substituție a testosteronului

Dacă aveți niveluri de testosteron scăzute din punct de vedere clinic sau niveluri semnificativ mai mici decât norma pentru vârsta dumneavoastră, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate sugera terapia de substituție cu testosteron. Terapia de substituție a testosteronului implică utilizarea testosteronului creat artificial pentru a crește nivelul general de testosteron. Testosteronul este disponibil în mai multe forme, sub formă de plasture transdermic, gel topic, tabletă, implant sau injecție. Terapia de substituție cu testosteron funcționează rapid și poate asigura ameliorarea multor simptome ale testosteronului scăzut. De obicei, este mai eficient la bărbații tineri cu niveluri scăzute de testosteron, deși poate ajuta și bărbații mai în vârstă. Deși terapia de substituție a testosteronului este eficientă, aceasta prezintă riscuri și poate provoca efecte adverse.

Efectele adverse frecvente ale terapiei de înlocuire a testosteronului:

 • Probleme legate de colesterol
 • Probleme legate de somn
 • Probleme cardiace
 • Prostată mărită
 • Infertilitate
 • Cheaguri de sânge

Vă recomandăm să discutați aceste aspecte cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale înainte de a vi se administra orice tratament cu testosteron.

În concluzie despre testosteron

Testosteronul la bărbați ar trebui să fie în valorile cuprinse între 300 și 1.000 nanograme pe decilitru (ng/dl) sau 10 și 35 nanomoli pe litru (nmol/l), pentru a fi considerată valoare normală din punct de vedere clinic. Dacă testosteronul dumneavoastră este sub limitele normale, este posibil să aveți un nivel scăzut de testosteron. Cel mai bine este să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră pentru a afla mai multe despre posibilele cauze și tratamente care vă pot ajuta. Cu toate acestea, stă în mâinile dvs. să influențați factorii pe care îi puteți controla, cum ar fi regimul alimentar sau stilul de viață, deoarece acești factori contribuie în mod semnificativ la un nivel sănătos de testosteron. Dacă nu suferiți de testosteron scăzut, dar doriți să vă diversificați viața sexuală, comandați produsele generice ale Viagrei, Cialisului sau Levitrei online, rapid și simplu.